tisdag 16 juli 2024

Öppet i syateljén lördagen den 20 juli 2024

 Nu har halva juli månad passerat. Förstår inte vart tiden rinner iväg. Vecka 28 var jag på en fantastisk syvecka på Quiltstugan i Heby, hos June och Hansa. Varje dag blev vi väl omhändertagna med lunch och middag och för- och eftermiddagsfika. Inte klokt så lyxigt. Jag och en vän till mig hade bestämt oss för att inte sova över i Heby, utan vi åkte buss morgon och kväll. Det fungerar ju alldeles utmärkt och som pensionär åker man otroligt billigt för endast 27 kronor för en enkelresa. Det är mycket billigare än att åka bil fram och tillbaka varje dag. Trots ett idogt syende, så hinner man inte alls så mycket som man planerar. Alltid är det för mycket projekt som tas med och ibland hinner man genomföra några, men definitivt inte alla. 

Jag hade bestämt mig för att sy klart mitt dubbelsängstäcke i enbart William Morris tyger. Samtliga 192 block var färdigsydda, men att sy ihop dem om rader med 16 block i varje rad, tog sin lilla tid. Under måndagen t.o.m. torsdagen så sydde jag enbart på det här dubbelsängstäcket och då lyckades jag sy ihop samtliga 192 block till ett täcke som blir 245 * 265 cm stort, cirka 5,6 kvadratmeter. Har nu lämnat kvar täcket i Heby, eftersom jag bett June att quilta det här täcket åt mig.

Lyckades även  sy en till solhatt i ett William Morris tyg kombinerat med ett enkelt tyg i vitt  på vitt och två necessärer. 

Kommer att lägga till bilder lite senare. Har inte hunnit fotografera arbetena än.

Igår den 15 juli hade jag tid för ett veterinärbesök för min lilla Prins Gustav, för kontroll av tänder, öron, ögon, kloklippning och pälsvård. Kattstackarn har ju så förfärligt mycket päls och nu när det har varit så pass varmt, så har det bildats många tovor i pälsen. Det resulterade i att han fick genomgå en riktig frisyrförändring och han klipptes med s.k. lejonklippning. Öronen var OK, men ögonen är påverkade av att han har en irritation i dem som genererar en hel del svart sekret som torkar och skaver. Skall nu själv försöka behandla hans ögon med ögondroppar, vilket jag tror blir svårt, eftersom Prins Gustav är en katt med stor integritet och han vill absolut inte att man tar tag i honom. Då stretar han emot med tänder och klor. Sedan har han även ett problem med tänder som växt fel och som tydligen skaver i munnen och förorsakar svullnad och smärta. De två tänderna det rör sig om måste opereras bort. Han är nu uppsatt på väntetid  hos den veterinär som är tandexpert, så vi får se hur lång tid det tar innan han får komma dit. Kostnaden för den här operationen kan ligga på  mellan 10.000 - 15.000 kr, så vi får väl se. Men har man tagit sig kan ett djur så måste man också vårda dem på bästa sätt. Skall försöka lära honom att jag får borsta hans tänder, men jag tvivlar på att jag lyckas. Vill ju inte att han skall plågas alltför mycket. Just nu ser han i vilket fall ut som en korthårig katt. Vet ju att pälsen växer ut igen, men det kan ta några månader. Min andra katt, Oskar, som är den äldre av dem, har nu i två dagar betett sig konstigt och fräst och morrat åt lilla Prins Gustav. Förmodligen känner han inte igen honom och är rädd för honom. Prins Gustav är också rädd för Oskar. Därför har jag nu fått sitta hemma i två dagar, för jag vågar inte lämna dem ensamma, ifall att de skulle börja slåss, och det vill jag ju inte skall hända.

Har öppet i min syateljé nu på lördag den 20 juli 2024 mellan kl. 10.00 - 14.00. Välkomna.


 

fredag 5 juli 2024

Öppet i syateljén lördagen den 6 juli 2024

 Nu har snart första veckan av juli månad gått till ända, och jag kommer att ha öppet i syateljén nu på lördag den 6 juli 2024 mellan kl. 10.00 - 14.00.

Under veckan som varit har jag lyckats konstruera och sy en ny modell av liten väska (necessär) och det var riktigt roligt att sy den. Jag såg nämligen ett litet video-klipp på Facebook, där det vara en man som visade hur han hade sytt den här väskan. Vad jag kom ihåg från videon var hur stor tygbiten skulle vara och hur man skulle klippa bort kvadrater i hörnen när man hade vikt tygbiten. Mer kom jag inte ihåg, så jag gick ner till syateljén, tog fram papper och penna, och började rita den här modellen. Jag bestämde mig för att det var bäst att rita upp ett mönster för hur stor mellanläggsbiten skulle vara och de delar som skulle klippas bort för att bilda avsydda hörn både uppe och nere. Sedan tog jag en tygbit som var större än mallen för mellanlägget. Ritade av mönsterdelen på mellanlägget och skar rent runt om och klippte bort de fyra hörnbitarna och sedan ritade jag alla sömlinjer för att markera botten och överdelen av väskmodellen. Sedan var det bara att klippa till yttertyg och fodertyg och pressa fast mellanlägget först på yttertyget och sedan klippa rent runt mellanlägget med tilläg av en cm sömsmån runt hela biten. Därefter sydde jag stickningar på alla sömlinjer som behövdes för botten och överdelen så att alla de här sömlinjerna fördes över på yttertygets rätsida. Därefter pressade jag fast fodertyget. Sedan sydde jag blixtlås och dekorsömmar där jag markerat sömlinjerna på yttertyget. Sydde fast en handledsrem mellan hörnen på överdelen av väskan. Sedan sydde jag ihop sidostyckena och därefter sömmarna för att få till väskans botten och överdel. Från det att jag började konstruera mönsterdelen på papper och till dess väskan var helt färdigsydd tog det 4,5 timmar, vilket jag tycker är förvånansvärt lite tid. Blev väldigt nöjd med resultatet.


Sedan går jag som vanligt i väntans tider. Nästa vecka när jag är bortrest så kommer det hem nya tyger och den här gången är det en del William Morristyger och ett tyg från Robert Kaufman Fabrics samt ett Michael Millertyg. Här kommer bilder på tygerna.
DCC 11730 Michael Miller Knit One Purl One

PWWM021 William Morris Cotswold Holiday

PWWM030 William Morris Cotswold Holiday


PWWM079 William Morris Cotswold Holiday


PWWM093 William Morris Cotswold Holiday


22626-191 Robert Kaufman Fabrics Dreaming of Fall