fredag 23 augusti 2024

Öppet i syateljén, Höganäsgatan 1 A, Uppsala, lördagen den 24 augusti 2024

 Nu är snart augusti månad till ända. På lördagen den 24 augusti 2024 kommer jag att ha öppet i min lilla syateljé, Höganäsgatan 1 A, Uppsala, mellan kl. 10.00 - 14.00. 

Just nu håller jag som bäst på att förbereda mig inför deltagandet av årets största sy-event, för alla oss som tycker om att sy quiltar och lappteknik, årets Quiltköping, som går av stapeln fredagen den 6 till söndagen den 8 september i Lidköping. Ser så fram mot att få deltaga som en av årets utställare där. Jag har deltagit i alla Quiltköping-event sedan starten och nu, om jag inte är helt ute och cyklar, så tror jag att det är 12:e gången jag deltar. Jag hoppas få träffa så många av alla mina sy- och andra vänner där om någon vecka.

Som vanligt så kommer det även en del tygnyheter, och på måndag den 26 augusti väntar jag hem två tyger från Northcott Fabrics, ur deras tygserie "Woodland Babies". Det är tyger med bilder på olika djur som lever i vår fria natur i skogen. De är riktigt söta och man kan göra mycket med de här tygerna, bland annat sy fantastiskt fina barntäcken.

Själv skall jag göra klart ett dubbelsängstäcke s om jag sytt av enbart William Morristyger och som min vän, June, Quiltstugan i Heby, har quiltat på sin Bernina Longarm Quilting Machine. Hon har som vanligt gjort ett fantastiskt arbete med quilt-sömnaden, något som jag inte kan göra själv. Att t.ex. frihandsquilta på en vanlig symaskin för hemmabruk har jag aldrig lyckats lära mig. Tålamodet och förmågan att träna frihandsquiltning finns inte hos mig. Därför låter jag mina täcken bli quiltade av personer som har maskiner som kan quilta stora täcken och som har kunskapen om detta, göra det. Kostar visserligen en slant, men varför skall jag försöka göra något som jag inte är bra på och som jag vet skulle förstöra utseendet på ett täcke som jag lagt ner stor möda på att sy ihop alla delar på ett för mig så bra och noggrant sätt som jag bara kan. All heder åt dem som åtar sig att göra ett så omfattande och fantastiskt svårt arbete. Har även ett enkelsängstäcke sytt i Tildatyger kombinerat med Robert Kaufman tyget "Quilters Linen", och som jag tänker be min vän Maria Bussler att quilta. Så i år har jag mer eller mindre färdigställt två större lapptäcken. 

För övrigt så har jag sytt väldigt många nya små necessärer, och min vän Kristina har hjälpt mig att göra en omarbetning av hennes mönster "Lilla Klara". Det har blivit ett mönster som nu heter "Klaras kusin" och som är något modifierat i förhållande till ursprungsmönstere "Lilla Klara". Mönstret och de väskbyglar som används vid sömnaden av "Klaras kusin" kommer att finnas till försäljning vid årets Quiltköping. Jag kommer även att göra i ordning några "paket" med mellanläggsmaterial och vinyl som ingår enligt mönsterbeskrivningen.

Hoppas vi ses i Lidköping den 6 - 8 september 2024.

Bilder på tygerna från Northcott Fabrics och bild på den senast sydda "Klaras kusin" kommer här nedan.


Northcott Fabrics, Woodland Babies, D27170-72

Northcott Fabrics, Woodland Babies, DP27167-11

Necessär sydd efter mönstret "Klaras kusin"







fredag 9 augusti 2024

Väntar på nya tyger!!

 God morgon! Har just fått besked om att det kommer hem lite nya tyger på måndag den 12 augusti. Alltid lika roligt när det kommer hem lite nyheter, och de här tygerna som kommer nu är designade och producerade i Japan. Jag har ju alltid varit svag för allt som är designat i Japan, så de här tygerna kunde jag inte låta bli att beställa. De kommer med till nästa stora Quiltevent, Quiltköping, som går av stapeln den 6 - 8 september 2024 i Lidköing. En  quiltmässa som är riktade till alla dem som är intresserade av att sy och designa lapptäcken och allt annat som man kan sy av de här fantastiska tygerna. Hoppas vi ses i Lidköping den 6 - 8 september.

Här kommer bilder på tygerna!

S.B. 83062D1-1 Kyoto Gardens, Robert Kaufman Fabrics

S.B. 83062D1-2 Kyoto Gardens, Robert Kaufman Fabrics

S.B. 83062D1-3 Kyoto Gardens, Robert Kaufman Fabrics

S.B. 83063D1-1 Kyoto Gardens, Robert Kaufman Fabrics

S.B. 83063D1-2 Kyoto Gardens, Robert Kaufman Fabrics

S.B. 83063D1-4 Kyoto Gardens, Robert Kaufman Fabrics


tisdag 6 augusti 2024

Öppet i syateljén lördagen den 10 augusti 2024

 Jag planerar att ha öppet i syateljén nu på lördag den 10 augusti 2024 mellan kl. 10.00 - 14.00.

Min vän June, Quiltstugan i Heby, har haft sin andra syvecka vecka 31, 2024, och då hade hon flera kursdeltagare som sydde necessärer enligt mitt mönster från 2003, "Christl's Lilla Necessär". Jag fick sedan 4 st beställningar av det mönstret. Eftersom jag själv inte sytt upp den här lilla necessären på flera år, så kände jag att jag var tvungen att  pröva om jag fortfarande kunde sy den. Tänk, att jag som sytt så många necessärer i mina dar, gjorde alla fel man kan tänka sig. Gäller ju att läsa och följa mönstret och verkligen göra det. Efter många timmar med sprättkniven i min hand så fick jag till slut ett färdigt resultat. Men det vara kämpigt. Har nu bestämt mig för att göra ett nytt försök så att jag kan visa upp ytterligare en necessär när jag skall deltaga som utställare på årets Quiltevent i Lidköping "Quiltköping den 6 - 8 augusti 2024. Mycket att förbereda är det, man också lite spännande och förväntansfullt. Jag har ju varit med som utställare alltsedan Quiltköping startade, och om jag inte tänker helt fel så är det nu 12 gången som jag deltar.

Här är i vilket fall som helst en bild på vad jag lyckades sy efter mitt mönster "Christl's Lilla Necessär".


Sedan har jag den sorgliga nyheten att jag igår var tvungen att ta det tuffa och svåra beslutet att låta min fina katt, Prins Gustav, gå över regnbågsbron till katthimlen. Igår hade han en inplanerad tid för tandsanering hos Uppsala Veterinärmottagning. När de ringde och berättade att hans tandstatus var i så dåligt skick att de skulle behöva operera bort 17 tänker på katten, och att de inte kunde göra det i en och samma operation, utan att katten skulle behöva opereras ytterligare en gång senare, så kände jag att jag inte ville utsätta honom för den stress och de smärtor de här stora ingreppen åsamkar honom. Därför bestämde jag mig efter mycket ångest att låta honom somna in. Prins Gustav var en katt med mycket stor integritet och pondus och som var väldigt egensinnig. Så han var inte så lätt att hantera. Jag hade inte klarat av att få i honom smärtstillande mediciner och jag ville inte att han skulle behöva genomlida de här smärtorna. Kanske var jag en egoistisk människa som tog det här beslutet, men jag hade bara Prins Gustavs kommande liv i åtanke. Jag är oerhört ledsen och tycker det är så sorgligt. Även Prins Gustavs kattkompis (även om de inte var några såta vänner) saknar honom och idag har Oskar letat efter sin vän och ropat på honom och verkar nedstämd och ledsen även han. Här är i vilket fall som helst en fin bild på min fina Prins Gustav när han verkade må bra. R.I.P. fina Prins Gustav.