onsdag 4 januari 2023

Gott Nytt År 2023

 Tänk, nu är det en hel månad sedan jag skrev något på min blog. Det första jag vill säga är: Gott Nytt År till alla mina vänner. Trots alla negativa förutsägelser om hur ekonomiskt jobbigt 2023 kommer att bli för många av oss i Sverige, så vill jag ändå ingjuta lite positivt tänkande. Om man tänker på hur bedrövligt situationen är för dem som bor i Ukraina så har vi det ändå ganska bra här i Sverige. Sedan när man hör om alla katastrofer i övriga delar av världen så blir man ju inte heller direkt upplyft. Vi har haft det väldigt bra i det här landet under många, många år, och nu kanske vi får försöka tänka om när det gäller både utnyttjande av våra el-resurser och även hur vi kanske måste hålla igen när det gäller matvanor. Vi får kanske lov att anpassa oss och äta mer anpassat till de matvaror som finns tillgängliga för årstiden. Vi måste säkerligen lära oss att ta till vara på våra matvaror på ett bättre och mer ekonomiskt hållbart sätt. Vi behöver t.ex. inte äta färska jordgubbar, som transporterats med flyg från varmare breddgrader eller är odlade i växthus som är dyra i drift när det gäller värme och elförbrukning. Inte heller behöver man gå ut och fika flera gånger i veckan eller äta ute stup i kvarten. Att själv laga maten hemma blir i längden billigare än att köpa färdigproducerat eller äta ute. Visserligen tycker jag att man kan få unna sig ute-ätande någon gång då och då, för det förhöjer ju ändå livskvaliteten en aning.

Jag har även, när det gäller min lilla sy-verksamhet börjat tänka på att det kanske är dags att avveckla, men den tanken är inte tilltalande, och trots allt tycker jag det är så roligt när det kommer hem lite nytt till syateljen. Just nu väntar jag hem hela tre rullar med nya tyger, och det skall bli roligt att se vad som kommer med tygleveransen. Visserligen är det inte så många tyger, men de är säkert fina, eftersom jag ju trots allt har beställt dem någon gång. Två av tygerna beställde jag den 2 mars 2022, för 10 månader sedan. Jag vet att det är två halvlinnetyger, men kommer inte riktigt ihåg hur de ser ut. En negativ sak med de här tygerna är tyvärr att de är så dyra. Men säkerligen fina, annars hade jag ju inte köpt in dem.

Jag och min käre make, lyckades ju dra på oss Covid veckan för julafton, och hostan och tröttheten sitter fortfarande i. Det blev ju inte mycket till julfirande med en massa julmat och inte heller något nyårsfirande av format, så det är någonting vi får ta igen till jul- och nyårsfirande 2023. Detta resulterade även i att vi inte gjorde av med en massa pengar på mat för de här två helgerna. Men i morgon måste vi ändå åka och handla, för våra två små pälsklingar, Oskar och Prins Gustav måste ju ha kattmat, så att de inte förgås av hunger. De här två pälsklingarna är inte gratis, och under 2022 har deras matkonto gått på strax under 16.000 kr. Men det är de två charmtrollen värda. Nu skall jag försöka registrera dem på Jordbruksverkets hemsida, där alla kattägare skall registrera sina katter. Man hoppas på detta sätt kunna minska antalet hemlösa förvildade katter, men jag är tveksam. Det finns alldeles för många "kattägare" som inte tar ansvar för sina djur och bara släpper ut dem vind för våg och sedan blir de förvånade (om de ens blir det) när deras katt försvinner.

Den 2 januari 2023 var jag nere i syateljén för första gången sedan början av december. Så här kommer en bild på vad jag lyckades åstadkomma. Den här mobilväskan är sydd i "vinyl" s.k. fuskskinn i en silverfärgad nyans. Jag behöver en mobilväska som jag lätt kan hitta i min stora handväska, så den här skall jag ha själv.

Önskar alla mina vänner ett riktigt Gott Nytt År med massor av sömnad och handarbete.


Oskar och Prins Gustav hälsar också.

Prins Gustav

Oskar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar