tisdag 16 juni 2020

Midsommar närmar sig!

På fredag den 19 juni 2020 infaller midsommarafton. Tänk att då har snart 2020 års första halvår gått till ända. Hittills har 2020 inte varit någon höjdare direkt. Jag undrar hur livet och framtiden skall se ut. Den här s.k. karantäntiden, där vi inte får träffa nära och kära, har varit svår att förhålla sig till. Det märks att människan är ett flockdjur, precis som så många andra djurarter. Själv går jag i väntans tider, har köpt en liten kattunge, som kommer att levereras någon gång efter den 9 juli 2020, och det kanske inte är det klokaste jag gjort på länge, men definitivt det roligaste. Igår var jag och inhandlade en del nödvändigheter för en katt, allt enligt en broschyr där det står vad man behöver som kattägare till en liten dunboll:
 
Helfoder av hög kvalitet för kattungar (inköpt igår 2020-06-15)
Mat och vattenskålar (köpt en vattenfontän igår)
Ett eget litet kattkrypin eller kattsäng (Köpt ett klösträd med kattkrypin och sytt en kattsäng)
Många leksaker, t.ex. prasslande leksaksmöss (ännu inte inköpt, men har själv virkat två kattleksaker)
Sele , eller halsband med koppel (inköpt igår till kattungestorlek, sedan måste man köpa nytt när kattungen växt ur detta)
Kam eller borste, beroende på pälsens kvalitet (inköpt en kattborste, modell mindre till kattunge, med mjuka piggar)
Ögon och öronrengöringsmedel (har jag missat helt att det finns)
Schampo och balsam (inte införskaffats, skall man lära kattungen att den skall badas regelbundet, måste tänka på det)
Klosax (inte inköpt, men får höra med kattuppfödaren och de klipper klorna på sina katter, jag hade för mig att man inte skall klippa dem, det skall ju katten själv ombesörja när den klöser på sina klösmöbler, eller andra möbler som den kan tänkas använda, men får väl fundera på det)
Tandborste och tandkräm (inköpt igår, nu skall man tydligen även borsta tänderna på sina katter dagligen, så det är dags att lära dem från de är små, så att de tolererar behandlingen utan att bli helt skvatt galna av dem). Ibland undrar jag om det inte är vi människor som är skvatt galna, som ideligen vill förmänskliga djurens beteenden.
Transportbur eller väska (inköpt igår. Det finns en transportbur för katt som sonen har till sin katt, så maken anser att den borde fungera även för lille Oskar, men jag anser att han skall ha en egen, där igen annan katt har vistats, som han kan känna doften av).
Klösträd (inköpt igår, cirka 1,3 meter högt)
Kattlåda och spade (inköpt ny kattlåda till sonens katt förra sommaren, så den används inte nu när Saga inte bor hos oss längre, så kattlåda och spade finns i hemmet sedan tidigare. Kattlådan kommer att genomgå en ordentlig rengöring med grönsåpa och få stå ute i friska luften och lufta sig, så där tror jag inte att Oskar kommer att känna av att den använts av Saga)
Kattströ (inköpt en förpackning på 12 kg igår. En ny sort som skall göra så att katten inte kommer att dra med sig så mycket kattsand i tassarna när den lämnar kattlådan efter väl förrättat värv. Skall bli spännande att se om det fungerar)
Enzymatiskt rengöringsmedel att användas när olyckan varit framme (inte inköpt än, men det kanske är bra att ha till hands om olyckan skulle vara framme, så det måste undersökas och införskaffas)
Feromonprodukter som hjälper kattungen att öka sin känsla av trygghet i det nya hemmet (inköpt Feeliway igår, så att produkten kan installeras i ett vägguttag några dagar innan kattungen anländer, så att dofterna hinner sprida sig i de flesta rummen i lägenheten)
Skyddsnät till balkongen (ytterligare en sak som måste införskaffas tillsammans med någon form av stålställning, så att skyddsnätet kan monteras så att katten och kattungen inte kan ta sig ut från balkongen, när det får vistas ute en stund. Naturligtvis kommer inte lille Oskar att få vara ute själv utan tillsyn) 

Sedan finns det en del att komma ihåg att ha i medicinskåpet:
Avmaskningsmedel (från apotek eller veterinär)
Sårtvätt
Förband
Medicin mot magproblem
Fästingborttagare
Paraffinolja och kattmalt
Inget av de här har jag hemma, men där får jag väl ta en funderare så att det finns en del i hemmet när kattungen kommer hem.

Som Ni ser, så försöker jag vara en ansvarstagande kattförälder, men allt har nog inte tänkts igenom helt ännu. Det är mycket att lära, för att kunna uppfostra en liten kattunge till en trygg vuxenkatt, som inte utvecklar en massa olater och som kommer att förstå att den är högt älskad och en kär familjemedlem.

Ha en fin midsommarhelg.

Glada sommarhälsningar från en blivande kattförälder

For my foreign followers:
Six months of the year  2020 have soon passed, and I can only say that I think they have not been the best months yet. We are living in strange times, at present, and living with social distancing, is an akward situation. We are not made to live in isolation, we are like many other species dependent on each other.

Anyway, I am awaiting a new family member, a little kitten, who will  arrive into our family on July 9, 2020. To be a responsible kitty parent, there are a lot of things to consider. So, I have been buying a  lot of stuff for our new family member, and according to recommendations from companies selling these products, there  is a lot to consider. Most of the recommendations I have taken to heart, but some of them I have ignored. But I have learnt that a kitten needs a tooth brush and tooth paste and that you should brush your kittnes and cats teeth every day. You better introduce this activity when the kitten is young, so that  you can continue this routine on a grown up  cat as well, without the cat going completly mad. Sometimes I think that we as humans are the ones that are completly mad, trying to humanize your pets.

Anyway, I am eagerly awaiting the day of July 9, 2020, when my new  little family member will arrive. Wising all my friends a lovely summer, and trying to make the most of it, though we have a lot of restrictions.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar